V torek, 21. 3. 2017, smo učenci turističnega krožka svoje letošnje celoletno delo predstavili na turistični tržnici v Trebnjem. Skupaj z vrstniki še šestih dolenjskih, posavskih in belokranjskih šol smo se potegovali za priznanja Turistične zveze Slovenije v projektu Turizmu pomaga lastna glava.
Letošnja tema Potujem, torej sem, nam je bila že od vsega začetka blizu. Hitro smo začrtali rdečo nit našega turističnega produkta, ki smo ga poimenovali Chilling po mirnopeško.
 
Namenjen je mladim, da preživijo čim več časa na prostem v naravi, da na čim bolj izkustven način spoznajo naše kraje, ljudi, tradicijo in naš način življenja. V naši ideji tridnevnega tabora se njegovi udeleženci razdelijo v tri skupine in v treh enodnevnih dninarskih dnevih MU, ZRNO in MLJASK obiskujejo ter spoznavajo naše kmetije.  Na eni izmed njih se preizkusijo v paši in molži krav, na drugi v predelavi mleka v mlečne izdelke. Izkusijo delo v sadovnjaku in na polju, spoznavajo mlinarstvo, čebelarstvo in peko kruha na star način ter pri tem aktivno sodelujejo tudi sami. Od kmetije do kmetije se vozijo s kolesi ali hodijo peš. Pri tem se ustavljajo in si ogledajo tudi naše kulturne in naravne znamenitosti. Vsak dan so udeleženci tabora proti večeru za pridno delo nagrajeni in za popotnico dobijo pridelano mleko ali mlečne izdelke, moko, kruh, med ali sadje. Vsak večer vse to prinesejo do bazne kmetije, kjer se vse tri skupine zopet združijo. Tako se doživetij poln dan zaključi s slastno pojedino in skupnim druženjem. Ko prespijo na seniku, jih čaka nov dan in nov program …
 
Našo idejo smo najprej začrtali v turistično-raziskovalni nalogi, na tržnici pa smo jo predstavili obiskovalcem centra Mercator, vrstnikom in ocenjevalni komisiji. Izdelali smo zanimivo stojnico, katere vsak detajl pove nekaj o našem kraju. Prejeli smo veliko čestitk in pozitivnih komentarjev na našo predstavitev, najbolj pa smo seveda veseli dveh zlatih priznanj Turistične zveze Slovenije – prvo smo prejeli za celotno delo v projektu, drugo pa za najboljšo turistično-raziskovalno nalogo.
Z uspehom smo si zagotovili nastop na finalni tržnici v Mariboru, kjer se bodo predstavili zlati nagrajenci iz vseh slovenskih regij.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam v pripravah na tekmovanje pomagali in vsem tistim, ki ste nas obiskali na tržnici in nas spodbujali, da smo dali vse od sebe.
 
Fotografije z dogodka si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

                                                                                                  učenci turističnega krožka z menotricama

DSC 0090

Dostopnost