Učenci 4. razreda so imeli v torek, 22. maja 2018, tehniški dan. Učenci so si ob predavanju kustosinje ogledali arheološke izkopanine, ki so jih našli arheologi v Novem mestu in okolici iz kamene, bakrene in železne dobe. Spoznali so pomen različnih kamnin, situl, posod za vodo in posod za posmrtne ostanke. Videli so nakit, konice sulic, nožke in orožje, predmete, stare tudi 27.000 let. Izvedeli so, da so v Novem mestu našli 16 situl od tridesetih najdenih v Sloveniji, zato Novo mesto imenujemo mesto situl. V ustvarjalni delavnici so učenci izdelali relief vzorca s situle na folijo. Fotografije si lahko ogledate v foto galeriji.

Raziskovali smo prazgodovino od starejše kamene dobe do Rimljanov na Dolenjskem. Izvedel sem, kaj so zakopavali v grobove in kakšni so bili grobovi. Najbolj mi je bila všeč verižica iz jantarja. V delavnici smo izdelali relief ene izmed situl. (Janž 4. a)

Zelo mi je bilo všeč, ko smo si v muzeju ogledali vojaške čelade in ščite. Zanimivi so tudi izdelki iz stekla, še bolj pa verižice in prstani iz bakra, ki so jih našli v grobovih. (Ingrid 4. b)

Bilo je zanimivo in poučno. Videl sem, kakšno je bilo orodje v kameni dobi. Všeč mi je bilo, da smo videli steklene jagode na verižicah in v delavnici izdelali situlni relief. (Anže 4. a)

Bilo mi je všeč in zelo zanimivo, ker smo se v muzeju pogovarjali o prazgodovini, o Rimljanih. Imeli smo delavnico izdelave reliefa situle, ki je bila najboljši del programa. (Jošt 4. b)

Naučila sem se veliko novega. Izvedela sem, da so v grobove mrtvih dajali orožje, ogrlice, čelade, oklepe… Izvedela sem, da ko je ženska pri porodu umrla, so otroka hranili s posodo iz gline, ki je imela obliko cuclja. Otrokom, ki so umrli, so dali v grob kakšno domačo žival namesto igrače. Bogatim moškim so dali v grob tudi konja. Rimljani pa so mrtvim dali v grob meč, ki so ga zvili, saj so verjeli, da ga mrtvi več ne bodo potrebovali. (Valentina 4. a)

V Dolenjskem muzeju mi je bila najbolj všeč delavnica, ko smo na zlato folijo izdelali relief situle. Zelo zanimive in lepe so bile verižice, ki so jih našli v grobovih žensk. Ta dan mi je bil zelo všeč in si ga bom zapomnila. (Manca 4. b)

Ob ogledu arheoloških zbirk nam je kustosinja razlagala, kako so ljudje živeli od leta 120.000 let pred našim štetjem do leta 0. Ogledali smo si predmete iz kamene, bronaste dobe in železne dobe. Izvedeli smo, da so na Dolenjskem našli največ steklenih jagod na svetu, četrtino situl na svetu in tri od sedmih oklepov iz železne dobe na svetu. Po ogledu smo izdelali situski relief. Delavnica mi je bila zelo všeč. (Rok L.  4. a)

Meni je bilo v muzeju najbolj všeč, ko smo videli predmete iz brona, predavanje, čelade, žare in zviti meči. Pa tudi, ko sem izvedel, kako arheološko je bogata Mirna Peč. (Nik 4. b)

Tehniški dan mi je bil zelo všeč. V Dolenjskem muzeju smo se pogovarjali o človeški preteklosti od mlajše kamene dobe pa do časa Rimljanov. Ogledali smo si arheološko zbirko, v kateri smo videli veliko zelo zanimivih predmetov. V spominu sta mi ostali situla in žara, ki sta si podobni. Razlikujeta se v tem, da je situla manjša od žare, vendar je poslikana z motivi iz takratnega življenja. Najbolj mi je bila všeč delavnica, v kateri smo izdelali relief enega od delov situle. (Lenart 4. b)

Dostopnost