V četrtek, 16. maja 2019 smo se učenke in učenci, ki se na naši šoli učimo francoščino kot neobvezni izbirni predmet, udeležili 18. Frankofonskega festivala, ki ga organizira Osnovna šola Orehek Kranj v sodelovanju s Slovenskim društvom učiteljev francoščine in ob pomoči Francoskega inštituta, Zavoda RS za šolstvo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Mestne občine Kranj.

Prireditev poteka že nekaj let na odru letnega gledališča Khislstein . Učenci z glasbenimi, gledališkimi in plesnimi točkami predstavimo svoje znanje francoskega jezika in poznavanje francoske kulture.

V Kranj in nazaj smo potovali z vlakom. Ob prihodu smo imeli najprej vajo za nastop, nato pa sta nas učenki iz Osnovne šole Orehek kot vodnici popeljali na ogled mesta. Na trgu, kjer smo se zbirali, smo lahko izkoristili priložnost in poizkusili macarone znanega slaščičarja Karima ter prave francoske palačinke. Na voljo je bil tudi poklicni fotograf in kdor je želel, se je s Karimom lahko brezplačno fotografiral in dobil sliko za spomin.

Ob 13.00 se je uradno pričel festival. Najprej so imeli pozdravne govore slavnostni govorniki. Med njimi je bila tudi trenutna francoska ambasadorka gospa Florence Ferrari. V uvodu v sam festival je učenka Osnovne šole Orehek zapela himno frankofonskega festivala »Kekec«. Nato pa so sledili ostali nastopi. Na koncu prvega dela smo nastopili učenci naše šole. Predstavili smo skeč »Des croissants«. Po krajšem odmoru je sledil drugi del festivala, ki smo ga z zanimanjem spremljali.

Ker smo imeli po zaključku prireditve še nekaj časa do odhoda vlaka, smo šli še na kratek sprehod po mestu.

S svojim nastopom smo bili zadovoljni, saj smo ugotovili, da bi se v vsakdanji življenjski situaciji s svojim znanjem francoščine dobro znašli in ne bi bili niti žejni niti lačni.

Galerija

Eva Zupančič, 8.a

Dostopnost