V sredo, 12. 2. 2020, smo se z učenci 9. razreda odpravili na tehniški dan v Novo mesto. Tehniški dan je bil razdeljen na dva dela.

Najprej smo se odpravili na ogled proizvodnje v farmacevtskem podjetju Krka, d. d., Novo mesto. Tam smo ob časovnem traku najprej poslušali zvočni posnetek o razvoju podjetja, njenih ustanoviteljih in uspehih, nato pa smo si ogledali kratek film, v katerem smo spoznali nekaj zanimivosti o nastanku in delovanju podjetja. Sledil je ogled proizvodnje v obratu Notol 2. Ime Notol izhaja iz začetnic besedne zveze »nov obrat trdnih oblik Ločna«. Tam proizvajajo trdne oblike farmacevtskih izdelkov (tablete in kapsule). Proizvodni proces tablet smo si skoraj v celoti ogledali iz ogromnega steklenega dvigala, kar se nam je zdelo izredno zanimivo. Presenetila sta nas visoka in sodobna tehnologija, ki smo jo lahko opazovali skozi celoten proizvodni proces. Še posebej so se nam v spomin vtisnili avtomatsko vodeni transportni vozički, ki so poimenovani po snovalcih stavbe –  videli smo dva: Jožeta in Cvetko. Na koncu smo si ogledali še popolnoma avtomatizirano visokoregalno skladišče, ki deluje le s pomočjo treh avtomatiziranih dvigal, in pakirno linijo, kjer nas je navdušilo delovanje robotskih rok.

Po zelo zanimivem in poučnem ogledu v podjetju Krka smo zakorakali v drugi del tehniškega dneva in se tako odpravili v Splošno bolnišnico Novo mesto, kjer so nam dve medicinski sestri in zdravnik (anesteziolog) na zanimiv način predstavili svoje delo. Na koncu smo odigrali tudi igro vlog, ob kateri smo ponovili nekatera pravila prve pomoči: kaj moramo narediti, če na tleh vidimo neodzivno osebo in kako oživljamo.

Nekaj utrinkov iz tehniškega dneva si lahko ogledate v fotogaleriji.

Natalija Lokar

Dostopnost