V četrtek, 10. oktobra smo se z učenci 8. razreda podali na medpredmetno ekskurzijo v Zahodno predalpsko hribovje.

Dan smo začeli z vožnjo po avtocesti mimo Ljubljane do Logatca, od tam pa po zaviti magistralni cesti proti Idriji.

Najprej smo se ustavili pri Divjem jezeru, kjer smo obiskali in predstavili eno največjih naravnih vrednot v Sloveniji. Spoznali smo nastanek in tip jezera, raziskovanje v preteklosti in danes ter posebnosti rastja in živalstva v strmih stenah in globinah jezera. Pot smo nadaljevali proti bližnji Idriji, kjer smo si nam je vodič Mestnega muzeja Idrija predstavil zgodovino in delovanje ter pomen kamšta. V bližini smo si lahko ogeldali delovanje starih električnih lokomotiv, ki so nekoč prevažale rudo po Idriji.

Sledil je odhod v Antonijev rov, eden od vhodov v nekdanji rudnik živosrebrove rude. Tam smo si ogeldali film o zgodovini rudarjenja v Idriji in življenjem, povezanim z rudnikom. Nato smo se z vodičem podali po rudniških rovih, kjer je predstavljeno izkopavanje živosrebrove rude od začetkov do modernih časov, ko so rudnik ob koncu 20. stoletja zaprli.

Po kosilu smo se v Idriji odpravili še do rudarske idrijske hiše iz konca 19. stoletja, kjer je predstavljeno življenje rudarjev in njihovih družin, kakšni so bili njihovi prostori, kako so preživljali prosti čas, navade, prehrana, pohištvo, obiskovanje prijateljev. Po zanimivih spoznanjih o razvoju Idrije smo se odpeljali proti Cerknemu, kjer smo v dolini Pasice z vodičem obiskali bolnico Franja, se podali po poti, ki so jo v času 2. svetovne vojne prehodili partizani z ranjenci, raziskovali stavbe, v katerih so ranjenci živeli, bili zdravljeni, operirani, preživljali prosti čas, se skrivali pred napadi Nemcev…
Ob poti domov smo v Poljanski dolini pri Tavčarjevem dvorcu poslušali izsek iz Visoške kronike ter se vživeli v čas, ko je Tavčar tod živel in ustvarjal.
V Mirno Peč smo prišli v večernih urah.
Igor Zadravec, vodja ekskurzije
Dostopnost