V petek, 8. oktobra, so se učenci 9. razreda odpravili na ekskurzijo v Posočje. Osrednja tema dne je bila prva svetovna vojna, pozorni pa so bili tudi na druge naravne in družbene pojave v jugozahodnem delu Slovenije.

Najprej smo se ustavili v Idriji, kjer smo se spustili v globine Antonijebega rova, nekdanjega rudnika živega srebra, drugega največjega rudnika te rude na svetu. Spoznali smo razvoj rudnika od nastankov do današnjih dni, tezko življenje rudarjev in razvoj Idrije, ki je bil tesno povezan z rudarjenjem.

V nadaljevanju smo se podali na 1000 m visok greben Kolovrat nad Tolminom, kjer so v prvi svetovni vojni Italijani postavili svojo 3. obrambno linijo. Sprehodili smo se skozi rove, strelske jarke vse do najvišje točke, razgledišča, ki nam je ponujal razglede na Julijske Alpe, dolino Soče in v Furlansko nižino vse do Tržaškega zaliva. Za trenutek smo stopili tudi v Italijo.
Ozki, vlažni in temačni jarki so bili za vojake hkrati bivališče, zavetje in obramba pred avstroogrskimi vojaki ter prostor, kjer so preživljali prosti čas.

Zadnja točka našega ogleda pa je bil Muzej prve svetovne vojne v Kobaridu, kjer sta nam vodiča predstavila vojno iz različnih zornih kotov: življenje in bojevanje vojakov v visokih gorah,  življenje civilnega prebivalstva v zaledju, žrtve vojne ter animacijo odločilne 12. bitke, imenovane tudi “čudež pri Kobaridu”. Za zaključek je sledil še film o bojevanju na soški fronti.
Naporn in zanimiv dan smo zaključili s poznim kosilom ob Soči pri Tolminu.

Domov smo se vračali po soški in Vipavski dolini, kjer smo občutili vso moč vipavske burje. Srečno smo se v Mirno Peč vrnili v večernih urah.

Vodja ekskurzije Igor Zadravec

Več fotoutrinkov si lahko ogledate v albumu slik

Dostopnost