V okviru projekta »We are T.E.A.M. Together EU and Me« se je OŠ Toneta Pavčka, skupaj s partnerskimi šolami iz Bolgarije, Grčije, Španije, Poljske in gostiteljice Italije, v kraju Alcamo na Siciliji udeležila prve mobilnosti. Ideja projekta izhaja iz ciljev in vrednot Evropske unije, kot so spoštovanje bogate kulturne in jezikovne različnosti, medsebojno sodelovanje, solidarnost, spodbujanje državljanov k zdravemu življenjskemu slogu in varstvo okolja. V različnih fazah projekta učenci preko vodilne teme Šport z različnimi dejavnostmi promovirajo in vrednotijo lastno kulturno dediščino in sodelujejo v različnih aktivnostih z drugimi partnerskimi šolami.

 

Šola gostiteljica »Istituto Comprensivo S. Bagolino« nas je toplo sprejela, seznanila z učitelji, učenci, predstavila šolski sistem, lokalno skupnost ter nam pričarala prijetno bivanje.

Po otvoritvenem dogodku so nas gostitelji popeljali na ogled šole, kraja, nam predstavili kulturno dediščino, tradicijo in življenje ljudi nekoč in danes. Naslednji dopoldnevi so minevali v športnem duhu, v igranju rokometa, ki je ena izmed olimpijskih disciplin in ena izmed aktivnosti projekta. Šport prispeva k lažjemu razumevanju medkulturnih razlik in sprejemanju drugačnosti vseh nas. Zaradi še vedno prisotnega koronavirusa so se naši učenci mobilnosti udeležili na daljavo, kar se je izkazilo za zelo pozitivno, saj smo na ta način vključili v sodelovanje še več učencev oz. oddelkov, kot je to običajno. Tudi učenci v Mirni Peči so teden preživeli nekoliko drugače. Pri športu so se seznanili z rokometom ter se preizkusili v igri, na daljavo so predstavili Slovenijo, Mirno Peč in šolo, oblikovali slogan »No planet» ter sodelovali v dejavnosti »A good European Citizen«. Koordinatorji smo se mudili na delovnem sestanku in skupaj pregledali in načrtovali nadaljevanje ostalih aktivnosti v projektu. Postavili smo nove datume izmenjav, za katere srčno upamo, da se bodo uresničili. Vsi že komaj čakamo, da bomo lahko gostili predstavnike partnerskih šol tudi na naši šoli in v našem kraju, v Mirni Peči. 

Več o dogodku si lahko ogledate na šolski facebook strani: https://www.facebook.com/OsnovnaSolaTonetaPavcka/

ali pa v videu: https://www.youtube.com/watch?v=Ih7Kl9pAQjw

 

 

 

 

Dostopnost