V soboto, 13. aprila, smo se z 31 učenci Osnovne šole Toneta Pavčka odpravili na dvodnevni izlet v Salzburg in Celovec.

Najprej nas je štiriurna pot vodila proti Mozartovemu mestu – Salzburgu. Na poti do Salzburga smo se ustavili v Halleinu, kjer se nahaja eden najbolj znanih rudnikov soli Dürnberg, v katerem so sol pridobivali že pred več kot 2600 leti.

V rudnik smo se odpeljali za vlakom, še prej pa smo se oblekli v ustrezna zaščitna rudarska oblačila. Do najgloblje točke rudnika (210 m) smo se spustili po dveh zelo hitrih toboganih, kjer smo dosegli hitrost okoli 40 kilometrov na uro. Prav tako smo prečkali historično mejo med Nemčijo in  Avstrijo. Sledil je tudi ogled podzemnega jezera, po katerem smo se peljali z ladjico. Med samo vožnjo  smo opazovali animacijo, ki je prikazovala, kako je rudnik soli omogočil bogat razcvet Salzburga. V rudniku smo si ogledali, kako danes pridobivamo sol. Prav tako  smo se naučili, kako so sol pridobivali že v keltskih in srednjeveških časih. Poskusili smo tudi originalno slanico, ki vsebuje 37 % delež soli.

Po ogledu rudnika je sledil še ogled keltske vasice, saj so bili prav Kelti tisti, ki so se začeli ukvarjati s pridobivanjem soli. Tako smo si ogledali njihova prebivališča ter nekaj dejavnosti, s katerimi so se srečevali v vsakdanu.

Ogledu rudnika in keltske vasice je sledila kratka vožnja do centra Salzburga, kjer smo se z največjo vnemo podali v raziskovanje narave, v Haus der Natur (hiša narave). Ogledali smo si dinozavre, akvarije, življenje v Tibetu ter mnogo drugih živalskih vrst. Prav tako smo si ogledali znanstveni center z laboratorijem, kjer smo lahko opravljali najrazličnejše eksperimente ter se preizkusili v zanimivih aktivnosti kot na primer vrtenje kolesa za hrčke in merjenje hitrosti, ugotavljanje kakšna je moč elektrike in magneta in še in še.

Nato  smo odšli še na zanimiv pohod, in sicer na najvišjo točko Salzburga – Hochensalzburg. Na poti na trdnjavo smo si ogledali še rojstno hišo Mozarta in staro mestno jedro Salzburga.

Sledila je pot proti hostlu, kjer smo se dobro najedli in naspali.

Naslednji dan smo se takoj po zajtrku odpravili na skoraj štiriurno pot proti Celovcu. Na poti v Celovec smo izvedeli še malo več o samih Keltih in o tradicionalnih avstrijskih jedeh ter iz kje izvira ime kajzarica.

Ko smo prispeli v Celovec, smo se odpravili na čudovit deževni potep po mestnem jedru, kjer smo poiskali kip Marije Terezije, zlato gosko, zlato sidro in celovškega zmaja, ki je tudi simbol mesta Celovec. Sprehodili smo se tudi mimo Deželne hiše in celovškega gledališča. Slišali smo zanimivo zgodbo o tem, kako je škratek Mandl odgovoren za nastanek Vrbskega jezera. Sledilo je kosilo, malo počitka, nato pa še ogled zadnje znamenitosti, to je planetarij. V planetariju smo si ogledali zgodbo o nastanku vesolja, od velikega poka pa vse do nastanka življenja na naši prelepi Zemlji.

Polni novih izkušenj in vtisov smo se odpravili nazaj  proti Sloveniji in okoli 19. ure prispeli v Mirno Peč.

Fotografije izleta si oglejte v šolski fotogaleriji.

Dostopnost