V preteklem tednu smo se učenci, ki obiskujemo izbirni predmet Francoščina, pogovarjali o zgodovini francoskega rogljička, ki ga Francozi imenujejo croissant.

Učiteljica nam je pripravila tradicionalni francoski zajtrk: croissant, vročo čokolado in pomarančni sok.

Ko smo »pozajtrkovali«, smo si ogledali video v francoščini o tem, kako je nastal croissant, iz kje izhaja ter kdo ga je prinesel v Francijo.

Potem smo doma samostojno raziskovali zgodbo o rogljičku. Z Evo sva pripravili PowerPoint predstavitvi, ki sva ju pri pouku predstavili sošolcem.

Po vseh predstavitvah smo prišli do naslednjih zaključkov:
• Francoski rogljič prihaja iz avstrijskega glavnega mesta Dunaj, po francosko Vienne (»viennoserie« – pekovsko pecivo iz kvašenega listnatega testa).
• Ko so v času turških vpadov Turki 1683 napadli Dunaj, so naleteli na obzidje, preko katerega se niso mogli prebiti.
• Odločili so se, da bodo pod obzidjem izkopali predor.
• Dunajski peki, ki so še pred jutranjo zoro pekli kruh, so zaznali hrup. Opozorili so avstrijsko vojsko, ki je sovražnike premagala.
• V znak zmage nad Turki so peki oblikovali rogljičke v obliki simbola polmeseca, ki je na turški zastavi.
• Zahvaljujoč Marii Antonietti Habsburški, ki se je poročila s francoskim kraljem Ludvikom XVI in prinesla rogljiček v Francijo, je postalo to kvašeno listnato pecivo po letu 1770 eno najbolj priljubljenih peciv med francoskimi sladokusci.
Učenci smo vam pri pouku pripravili tudi recept, če si boste zaželeli rogljičke pripraviti sami doma.

FRANCOSKI ROGLJIČKI

• 500 g moke za kvašeno testo
• 250 g masla
• 3 dl mleka
• 60 g sladkorja
• 12 g suhega kvasa
• 1 žlička soli
• 1 rumenjak (za premaz)

V skledo presejemo moko, ki ji primešamo suhi kvas in sol. Na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo toplo mleko in zgnetemo gladko testo; po potrebi prilijemo še malo mleka. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pri sobni temperaturi pustimo vzhajati 40 minut.
Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, ki ga premažemo s tretjino zmehčanega masla.
Testo trikrat prepognemo in še enkrat pazljivo razvaljamo. Premažemo ga z drugo tretjino zmehčanega masla. Postopek ponovimo še enkrat. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.
Vzhajano testo razvaljamo (ne pretanko), da dobimo 2 daljša trakova, široka 15 centimetrov. Izrežemo trikotnike, ki jih zvijemo in oblikujemo v polmesece oziroma rogljičke. Zložimo jih v pekač, obložen s peki papirjem, pokrijemo in pustimo vzhajati 15 do 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C.
Vzhajane rogljičke premažemo z rumenjakom, pekač pa za približno 15 minut postavimo v segreto pečico.

roglicki

DOBER TEK! – BON APPETIT!

Pia Fornezzi Rezelj

Orodna vrstica za dostopnost