Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije v sodelovanju z osnovnimi šolami in vrtci letos prvič organizira Dneve lokalne ekološke hrane. Dolenjsko regijo zastopa naša šola in sodeluje s številnimi aktivnostmi.
Oktobra je skupina osmošolk obiskala bližnjo ekološko Kmetijo Kastelic, kjer je izvedela veliko novega in zanimivega o ekološkem kmetovanju in kakovosti hrane, ki jo pridelujejo. Nastal je kratek film, ki si ga bodo učenci ogledali tekom tedna. Kaj več o obisku in o pomeni ekološko pridelane hrane bodo učenke delile z ostalimi v radijski oddaji.
V četrtek, 7. novembra 2024, bo potekal osredni dogodek. Vsem učencem bo postrežena lokalna ekološka malica, in sicer pirin zdrob na mleku in jabolko. Živila bodo iz lokalne ekološke Kmetije Kastelic in Mlekarne Krepko.
Šestošolci bodo sodelovali v delavnici o zavrženi hrani, ki jo bodo izpeljali predstavniki NIJZja. V petek bodo z aktivnostmi nadaljevali mlajši učenci, ki bodo pripravili zdravo malico iz lokalnih ekoloških sestavin.
S številnimi dejavnostmi želimo osveščati učence o pomenu lokalne ekološke pridelave in jih spodbuditi k bolj zdravemu prehranjevanju. Zdrava hrana je ključnega pomena za posameznikovo zdravje in optimalen razvoj. Tako kot obleka ne naredi človeka, tudi izgled hrane ne pove ničesar o njeni hranilni vrednosti.
Nataša Trajkovski in Lea Gešman