V okviru naravoslovnega dne smo v četrtek, 25. aprila z učenci 9. razreda izvedli strokovno ekskurzijo na slovensko obalo. Pot nas je najprej vodila v Luko Koper, naše edino pristanišče. Vodič nam je predstavil zgodovino, razvoj in delovanje Luke Koper. Z avtobusom smo se popeljali po številnih terminalih, kjer je različen tovor čakal na odpremo v prekomorske dežele ali obrtano; v notranjost številnih držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Druga destinacija neš ekskurzije je bil Krajinski park Strunjan. V solinarski hiši smo si najprej ogledali uvodni film o krajinskem parku, nato pa smo se sprehodili do bližnjih solin in spoznali pridobivanje soli in različne rastline in živali, ki živijo v posebnih (slanih) pogojih. Sledil je pohod po učni poti na najvišji flišni klif na Jadranu, vmes smo na postankih videli kulturne (suhozid, terase) in naravne značičnosti (mediteransko rastje) v parku.

Zadnja točka ekskurzije je bil Piran, sredozemsko mesto na polotoku, z ozkimi uličicami in visokimi hišami ter znamenito cerkvijo Sv. Jurija nad mestom. V muzeju Mediadom Pyrhani nam je vodička predstavila zgodovinski razvoj mesta in zlasti težave prebivalcev v današnjem mestu. Ob sprehodu po samem mestnem jedru smo že lahko občutili turistični utrip, ki bo dosegel vrhunec v vročem poletju.

Na celodnevni ekskurziji smo lahko občutili skoraj vse letne čase; od snega in mraza v jutranjem času v Postojni, zmerne burje ob morju in prijetnega spomladanskega sonca ob obali.

Igor Zadravec

Dostopnost