26. septembra 2022 je v prostorih Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči potekala 16. otroška likovna ustvarjalnica.

Likovna ustvarjalnica je dogodek, ki združuje nadarjene osnovnošolske likovnike in njihove mentorje z vse Dolenjske. Vsako leto ga organizira Aleša Sušnik Škedelj, učiteljica likovne umetnosti v OŠ Toneta Pavčka. Ustvarjalnico vsako leto podpre Občina Mirna Peč.

Peturne delavnice so priložnost za mlade nadarjene likovnike, da se medsebojno spoznajo, sodelujejo in izmenjajo poglede na likovno ustvarjanje. Delavniška oblika pa omogoča učiteljem likovne umetnosti, da bolj poglobljeno spremljajo in razvijajo otrokov likovni izraz. Ob enem pa tudi likovni pedagogi medsebojno sodelujejo ter si izmenjajo znanja in izkušnje.

Vsako leto se likovnim ustvarjalcem pridruži upokojeni kustos Dolenjskega muzeja Jožef Matijevič, ki s svojim strokovnim pristopom dodatno obogati dogodek.

Tema 16. likovne ustvarjalnice je bila pesem Toneta Pavčka z naslovom Vsi naši otroci. Udeležilo se je je 75 učenk in učencev iz 18 dolenjskih osnovnih šol.

Na začetku smo si ogledali zbirko v Muzeju Toneta Pavčka in Lojzeta Slaka ter poslušali kratko predstavitev Slakovega ustvarjanja.

Ustvarjali smo s tehniko kolaža. Na voljo smo imeli razne časopise, barvne papirje, trakove in druge likovne pripomočke, iz katerih smo naredili kolaže. Okoli 9. ure smo odšli v telovadnico, v kateri so nam učitelji predstavili temo, na katero smo ustvajali. Nato pa smo začeli ustvarjati. Vmes so nam pomagali in svetovali naši učitelji, kako bi lahko naše kolaže še izboljšali. Ob 13. uri smo vsa naša dela oddali, pospravili za sabo in se odpravili na kosilo v OŠ Toneta Pavčka.

 Dela so razstavljena od 8. februarja 2023 v avli Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

Valentina Kajič, Lara Primc in Klemen Kramar



Oglejte si se:

fotogalerija delavnice
fotogalerija odprtja razstave
izdelki učenk in učencev

Dostopnost