OŠ Toneta Pavčka in Občina Mirna Peč sta v ponedeljek, 25. septembra 2023, omogočili že 17. otroško likovno ustvarjalnico, ki jo je v koči LD Mirna Peč v Globodolu organizirala Aleša Sušnik Škedelj. Likovni dogodek je nosil naslov “Iz mirnopeške pokrajine”.

Motive za ustvarjanje je 61 učenk in učencev iz 17. dolenjskih šol iskalo v odlomku knjige Lojzeta Kastelica ‘Hiperborejci v naših krajih’ in v Globodolskem polju, ki se je razprostiralo pred njimi.

Lojze Kastelic, kateremu je bila likovna ustvarjalnica posvečena, je bil znan mirnopeški čebelar in pisec večih knjig o zgodovini čebelarjenja. V delu, ki je likovnim ustvarjalcem služili za navdih, je opisoval življenje mirnopeških staroselcev, ki so po legendi poznali govorico čebel in častili dobre vile ter škrate.

V bogati črtni risbi v akrilni tehniki se je preizkusilo tudi 13 nadarjenih likovnikov iz naše šole, ki s svojo izvirnostjo in tankočutnostjo pustili pomemben pečat na letošnji ustvarjalnici. To so bili Aleks, Tajra, Alja, Inja in Emiljana iz 7. razreda, Tim Lan, Gal, Aneja, Lana, Sara in Teja iz 8. razreda ter Neja in Drago iz 9. razreda.

Razstava nastalih del bo odprta v ponedeljek, 4. decembra letos, v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči.

K. Kramar

Dostopnost