OŠ Toneta Pavčka je v šolskem letu 2022/2023 razpisala 10. pesniški natečaj Pavčkove vitice, na katerem je sodelovalo 348 učenk in učencev iz 76 slovenskih osnovnih šol. Za temo natečaja smo izbrali Pavčkovo pesem Pesem o zvezdah.

Strokovna ocenjevalna komisija je med prispelimi deli iz vseh treh kategorij izbrala devet najboljših pesmi in jih na zaključni prireditvi, ki je potekala 20. oktobra 2023 v avli OŠ Toneta Pavčka, tudi nagradila. V zborniku natečaja je objavljenih 383 pesmi.

 Prisotne na prireditvi je nagovorila ravnateljica šole Majda Čengija; nato je z vodjo natečaja Mojco Žefran podelila priznanja avtorjem nagrajenih pesmi v prvem, drugem in tretjem triletju. Nagrajene pesmi so ob zvokih kitare predstavile učenke OŠ Toneta Pavčka, kulturni program pa popestrili člani mladinskega pevskega zbora in instrumentalistke s pesmimi Popotnik, Hallelujah in Dober dan, življenje. 

 V finalni izbor devetih najboljših pesnikov 10. literarnega natečaja Pavčkove vitice se je pod mentorstvom Mojce Žefran, s pesmijo Vsak človek, uvrstil tudi učenec OŠ Toneta Pavčka Matevž Perpar Zupan.

VSAK ČLOVEK …

Vsak človek se enkrat rodi,

kot zvezda, ki zasije,

kot roža, ki jo človek posadi,

kot pesem, ki se začne,

tako kot se je ta.

 

Vsak človek je enkrat otrok,

ko igra se z očkom in mamo,

ko zanima ga samo zabava,

in ko ni po njegovem, nastane težava.

 

Vsak človek enkrat odraste,

ko službo najde si,

izpit naredi in otroke dobi.

 

Vsak človek enkrat umre,

kot zvezda, ki pade z neba,

kot roža, ki oveni,

kot pesem, ki se konča,

tako kot se je ta.

Nagrajenemu učencu iskreno čestitamo, vsem sodelujočim učencem, učenkam in mentoricam pa izrekamo zahvalo in vabilo k sodelovanju na 11. literarnem natečaju, ki ga bo OŠ Toneta Pavčka razpisala spomladi 2024.

 Mojca Žefran

vodja natečaja Pavčkove vitice

 

Fotografije z dogodka si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

Povezava do zbornika Pesem o zvezdah

Dostopnost