V ponedeljek, 4. decembra 2023, smo v sklopu »Tega veselega dne kulture« ter v sodelovanju z Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči odprli razstavo 17. otroške likovne ustvarjalnice z naslovom »Iz mirnopeške pokrajine«. Razstavo, ki je na voljo za ogled v avli muzeja, sta omogočili Občina Mirna Peč in OŠ Toneta Pavčka, organizirala pa jo je Aleša Sušnik Škedelj.

Svečano otvoritev je pričel g. Fabjan s pesmijo »En starček je živel«, priljubljenim ljudskim napevom mirnopeškega čebelarja Lojzeta Kastelica, kateremu je bila otroška likovna ustvarjalnica tudi posvečena. Program sta povezovala Hana Neža iz 7. a in Lovro iz 8. b; pod mentorstvom Sandre Baškovič pa so ga popestrile instrumentalistke Neža iz 9. a ter Ana in Emilana iz 7. a. 

G. Matijevič, upokojeni kustos Dolenjskega muzeja, je podal strokovno oceno razstavljenih 56 del učenk in učencev iz 17. dolenjskih šol. Raznolik in edinstven izraz, ki so ga udeleženci ustvarili v bogati črtni risbi v akrilni tehniki, zajema mitično tematiko o Hiperborejcih, ki jih je v svojih delih opisoval znan mirnopeški čebelar, na veduti Globodolskega polja, kjer so udeleženci ustvarjali.

Na svečani otvoriti sta zbrane nagovorila pomočnica ravnateljice Sanja Pavlinić Vidic in mirnopeški župan Andrej Kastelic, ki sta mladim umetnikom čestitala za njihova dela. Udeleženci so prejeli priznanja, ki so jih pomagale razdeliti Lana iz 8. a in Alja iz 7. b. Med njimi je bilo tudi 13 nadarjenih likovnikov iz naše šole. To so: Aleks, Tajra, Alja, Inja in Emiliana iz 7. razreda, Tim Lan, Gal, Aneja, Lana, Sara in Teja iz 8. razreda ter Neja in Drago iz 9. razreda.

Fotografske utrinke s prireditve si lahko ogledate v galeriji, ki jo je posnel Luka iz 7. a.

Razstava nastalih del bo v avli Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči odprta do februarja 2024, virtualno razstavo pa si lahko ogledate na tej povezavi. Vljudno vabljeni.

Dostopnost