Društvo za kulturo inkluzije je v četrtek, 18. 4. 2024, pripravilo paralimpijski športni dan za učence od 1. do 5. razreda. Potekal je v telovadnici in dveh učilnicah. Učenci so bili razdeljeni na dve večji skupini.

V telovadnici so učenci spoznali pravila naslednjih parašportov: boccia, goalball, košarka na vozičkih ter sedeča odbojka in se v njih tudi preizkusili. Boccia je zelo podobna balinanju. Cilj igre je, da igralci svojo barvno žogico (rdečo ali modro) čim bolj približajo beli žogici. Goalball je namenjen slepim in slabovidnim. Ti poskušajo med igro zakotaliti zvenečo žogo v nasprotnikov gol. Pravila pri košarki na vozičkih so zelo podobna pravilom hodeče košarke, le da pri košarki na vozičkih ni dvojnega vodenja. Koraki se dosodijo takrat, ko igralec požene voziček več kot dvakrat, ne da bi vmes žogo odbil od igralne površine (Košarka na vozičkih – Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (zsis.si), 2024). Igrišče pri sedeči odbojki je manjše in mreža je nižja. Med igro sedeče odbojke morajo imeti igralci ves čas zadnjico na tleh.

Predstavitvi o paralimpijskem gibanju in življenjsko zgodbo parašportnika so učenci poslušali v učilnicah. Predavatelja sta nam povedala, da invalidnost (prirojena ali pridobljena) ni ovira, da se oseba ne bi mogla ukvarjati s športom. »Če pademo, je pomembno, da lahko ponovno vstanemo, začnemo znova in odkrijemo nove strasti (Belak, 2020 O spotu – Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (zsis.si)).«

Dostopnost